Süssünk, főzzünk!
Tiramisu torta
Piskóta hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 ek. liszt
- 1 ek. kakaópor
- késhegynyi sütőpor
- 2 ek. kristálycukor
A tojásokat kettéválasztjuk.
A 2 tojásfehérjét felverjük habnak, majd hozzáadjuk a cukrot.
Ha a cukor felolvadt, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját.
A végén hozzákeverjük a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet.
Egy csatos tortaforma aljára (csak az aljára!) sütőpapírt teszünk.
Az én tortaformám 26 cm átmérőjű!
3-4-es fokozaton kb. 10 perc alatt megsütjük.
Összesen 2 ilyen lapot sütünk!
Utána sütünk még egy vastagabb piskótát, ami majd a torta alja lesz!
- 3 tojás
- 3 ek. liszt
- 1 ek. kakaópor
- késhegynyi sütőpor
- 3 ek. kristálycukor
Amikor a lapok kisültek óvatosan körbevágjuk a forma mentén, hogy könnyebben kijöjjön a piskóta.
A piskóta tetejét megszórjuk porcukorral, majd megfordítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt.
(azért szórjuk meg porcukorral, hogy ne ragadjon a táblára)
Ha a piskóták kihűltek, elkészítjük a krémet.
Krém hozzávalói:
- 50 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín
- 4 cs. 3in1 kávépor
- 2-3 ek. rumaroma
- 0,5 dl tej
Egyéb hozzávalók:
- 40 dkg babapiskóta
- 1 dl kávé
- 0,5 dl tej
- kakaópor a díszítéshez
Az összes habtejszínt egy tálba öntjük, majd robotgéppel felverjük.
Hozzáadjuk a mascarponet, kávéport, a rumaromát és a tejet.
Sűrű krémet kell, hogy kapjunk.
1 dl kávét elkészítünk, mellyel majd a lapokat fogjuk megkenni.
Torta összeállítása:
A 3 tojásból készült piskótát a csatos formába tesszük. (alj nélkül)
Megkenjük kávéval, majd krémmel.
Erre jön egy vékonyabb (2 tojásos) piskóta, melyet megkenünk kávéval, majd krémmel.
A maradék kávéhoz kevés tejet öntünk, mellyel meglocsoljuk a babapiskótákat.
A kávés babapiskótákat a krémre rakjuk.
Ismét krém, aztán piskótával fedjük.
A tortaformát levesszük.
A maradék krémmel körbekenjük.
Az oldalára babapiskótát teszünk.
Kakaóval megszórjuk és 1 napra hűtőbe tesszük, de minimum 5-6 órára!