Süssünk, főzzünk!
Házi vajas kifli

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg lágy rama
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 3-3,5 dl langyos tej
- 1,5 tk só
- 1 ek. cukor
- 1 tojás vagy tej a kenéshez
Kb. 1 dl langyos tejben az élesztőt és a cukrot felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd a lágy vajat és a sót.
Összegyúrjuk, apránként adjuk hozzá a tejet.
Inkább keményebb legyen a tészta, mint lágy.
Lisztezett felületen még átgyúrjuk.
Beigli formájúra (hengerré) sodorjuk és 8 felé vágjuk. (lehet akár 10 felé is)
Átgyúrjuk és zsemle formájúra formázzuk.
Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk 15-20 percig.
Először oválisra nyújtjuk, majd a közepétől kifelé háromszög alakra formázzuk.
A szélesebb végétől feltekerjük és kifli formájúra formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
Megkenjük a felvert tojással vagy tejjel.

20-25 percig sütjük kb. 200 fokon.
A sütő aljába tegyünk egy kisebb tálba vizet!

Ebből a tésztából készíthetünk zsemlét vagy akár sajtos kiflit/stanglit is.

