Házi vajas kifli

 
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg lágy rama
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • kb. 3-3,5 dl langyos tej
  • 1,5 tk só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás vagy tej a kenéshez
Kb. 1 dl langyos tejben az élesztőt és a cukrot felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd a lágy vajat és a sót.
Összegyúrjuk, apránként adjuk hozzá a tejet.
Inkább keményebb legyen a tészta, mint lágy.
 
Lisztezett felületen még átgyúrjuk.
Beigli formájúra (hengerré) sodorjuk és 8 felé vágjuk. (lehet akár 10 felé is)
 
Átgyúrjuk és zsemle formájúra formázzuk.
Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk 15-20 percig.
 
Először oválisra nyújtjuk, majd a közepétől kifelé háromszög alakra formázzuk.
A szélesebb végétől feltekerjük és kifli formájúra formázzuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
 
Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
 
Megkenjük a felvert tojással vagy tejjel.
 
20-25 percig sütjük kb. 200 fokon.
 
A sütő aljába tegyünk egy kisebb tálba vizet!
 
 
Ebből a tésztából készíthetünk zsemlét vagy akár sajtos kiflit/stanglit is.
 

Címkék