Nyírségi gombócleves

 
Hozzávalók:
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj
  • 40-50 dkg sertéscomb
  • 1 tk. só
  • 1 csipet bors
  • 1 tk. petrezselyem
  • 2 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 20-25 dkg gomba
  • 1 csésze borsó
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 citrom leve
Gombóchoz:
  • 3 db krumpli
  • 1 tk. só
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
A húst a hagymán fehéredésig sütjük.
Fűszerezzük (só, bors) és beledobjuk a feldarabolt répát, fehérrépát, karalábét és felöntjük vízzel.
1 órán át főzzük!!!
 
Közben megcsináljuk a gombócot.
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük.
Hozzáadjuk a tojást, sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy keményebb tésztát kapjunk.
 
Ha letelt az 1 óra főzés, utána a gombát felszeleteljük és a borsóval együtt hozzáadjuk a leveshez.
Ezt  kb. 20 percig főzzük. 
 
Ha a zöldségek megpuhultak a tejszínt kiöntjük egy tálba és adunk hozzá a forró levesből.
Az tejszínt így beleöntjük a levesbe és hozzáadjuk még a citrom levét.
 
Vizes kézzel gombócokat formázunk a krumplimasszából és a levesbe tesszük.
10 percig főzzük a gombócokkal.
A legvégén petrezselymmel megszórjuk.
 

Címkék