Süssünk, főzzünk!
Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 40-50 dkg sertéscomb
- 1 tk. só
- 1 csipet bors
- 1 tk. petrezselyem
- 2 db répa
- 1 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 20-25 dkg gomba
- 1 csésze borsó
- 2 dl tejszín
- 0,5 citrom leve
Gombóchoz:
- 3 db krumpli
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
A húst a hagymán fehéredésig sütjük.
Fűszerezzük (só, bors) és beledobjuk a feldarabolt répát, fehérrépát, karalábét és felöntjük vízzel.
1 órán át főzzük!!!
Közben megcsináljuk a gombócot.
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük.
Hozzáadjuk a tojást, sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy keményebb tésztát kapjunk.
Ha letelt az 1 óra főzés, utána a gombát felszeleteljük és a borsóval együtt hozzáadjuk a leveshez.
Ezt kb. 20 percig főzzük.
Ha a zöldségek megpuhultak a tejszínt kiöntjük egy tálba és adunk hozzá a forró levesből.
Az tejszínt így beleöntjük a levesbe és hozzáadjuk még a citrom levét.
Vizes kézzel gombócokat formázunk a krumplimasszából és a levesbe tesszük.
10 percig főzzük a gombócokkal.
A legvégén petrezselymmel megszórjuk.