Süssünk, főzzünk!
Töltött paprika
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált hús
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg rizs
- só, bors, pirospaprika
- cukor ízlés szerint
- 1 liter paradicsomlé
- 3-4 sárgapaprika
Egy tálba összekeverjük a darált húst az apróra vágott fokhagymával, tojással és rizzsel.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A pirospaprikából annyit adunk hozzá, hogy legyen egy kis színe. (kb. 1-2 kiskanállal)
A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk, majd a masszával megtöltjük.
A megtöltött paprikákat az edény aljára tesszük.
Ez azért kell, hogy ne égjen le. Ha nagyobb az edény akkor annyi paprikát töltsünk meg, hogy az edény alja tele legyen.
Érdemes előtte belepróbálni.
Mi nem szeretjük a főtt paprikát, de az íze miatt szükséges :)
Egy kisebb edénybe vizet teszünk fel főni, melybe 2 kk. delikátot szórunk.
Ha forr a víz a maradék húsból nagyobb golyókat formázunk és 2-3 percre beletesszük főni.
2-3 perc után kivesszük a húsgolyókat és rátesszük a paprikákra.
Ezután az 1 liter sűrűbb paradicsomlét ráöntjük a gombócokra, majd a delikátos főzővízzel hígítjuk, hogy ellepje a húsgombócokat.
A legkisebb fokozatra állítjuk a gázt és 60 percig főzzük a gombócokat.
Ha megfőtt kb. 3 ek. olajon 1 ek. lisztet megpirítunk és apránként a paprikákhoz keverjük.
/Ha úgy könnyebb a gombócokat ki is vehetjük és úgy rántjuk be./
Legvégül sóval és pici cukorral ízesítjük.
A már elkészült ételt sose melegítsük fel a fazékban, mert akkor szét fog esni. Szedjünk 1-1 adagot és úgy melegítsük!