Süssünk, főzzünk!
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg porcukor
- 45 dkg méz
- 1 sütőpor
- 25 dkg rama
- 1 tojás
- 1 ek. fahéj
- 1 cs. mézeskalácsfűszer
A mézet a vajjal felolvasztjuk.
A lisztet a porcukorral, sütőporral és a fűszerekkel összekeverjük.
A lisztes keverékhez adjuk az egész tojást, és a margarinos-mézes keveréket.
Jól összedolgozzuk.
Fóliával becsomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük!!!
Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra kinyújtjuk.
Kiszúrkáljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Sütés előtt dióval vagy cukorkával díszíthetjük.
Alacsony hőfokon (3-as) kb. 5-7 percig sütjük.
Ha megsült és kihűlt, díszíthetjük tojásfehérjével!
Íróka elkészítése:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- pici citromlé
A tojásfehérjét félig felverjük pici sóval, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromlét.
Habzsákba töltjük, majd pici lyukat vágunk a végére.
Ha elkészült a minta 1-2 órát hagyjuk száradni, majd dobozba tesszük.
Hogy biztosan puha maradjon, a dobozba teszünk egy fél almát!
Ebből az adagból 8-9 tepsivel lesz (30*40 cm)