Fánk

 
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 por élesztő
A lisztet kimérjük, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk.
Beleöntjük a langyos tejet, élesztőt és 1 kk. cukrot.
 
Pár percig hagyjuk, majd hozzáadjuk az 5 db tojássárgáját, 5 dkg porcukrot és a 6 dkg lágyabb vajat is.
Kb. 15-20 percig dagasztjuk.
 
Ha megvagyunk a dagasztással akkor 45-50 percig kelesztjük meleg helyen.
 
Ha a tészta megkelt akkor a tálból kiborítjuk, majd lisztezett felületen még kicsit átgyúrjuk és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk és még 15 percig hagyjuk kelni.
 
 
Amíg kel a fánk, felmelegítjük az olajat.
 
Lassú tűznél, de forró olajban kisütjük.
 
 
Egy papírtörlővel bélelt tálcára szedjük ki!
 
Ebből az adagból nekem 19 db lett.
 

Címkék